Bert Tijhoff
Plezier voor Mens en Dier
Home

Verdienen op de rommelmarkt!

20 augustus, 2009 door Bert Tijhoff
Verdienen op de rommelmarkt!YouTube voorvertoningsafbeelding

Deze vakantie zijn wij met onze jongens naar de rommelmarkt geweest. Niet om er rond te lopen en iets te kopen, maar juist om er spullen te verkopen. 

Het was een familiedag, waar ik toch veel zakelijke dingen heb geleerd. Het was voor ons de eerste keer en een Plezierig leerschool die voor de jongens een leuk extra heeft opgeleverd.

De voorbereidingen begonnen al het weekend er voor met het uitzoeken van al het speelgoed. Wat willen ze houden en wat mag weg. Tweede vraag, wat moet het opbrengen. Zaterdag en zondag zijn we daar lekker druk mee geweest.

Maandag even gebeld met de gemeente over het hoe en wat. Vanaf 7.00 uur konden we terecht op het marktterrein. Om 8.00 uur zou het beginnen en om 13.00 uur eindigen.

Ik dacht slim te zijn door iets eerder te zijn. 5.00 uur uit de veren zodat we om 6.30 uur aankwamen.

SCHRIK: Het hele terrein stond al vol. Met moeite nog een klein plaatsje gevonden. Wel lekker in de schaduw van een grote boom, maar goed.

Gesprekken met onze medeverkopers leerden mij dat de eersten al om 3.30 uur een plek hadden geclaimd. De volgende keer dus extra vroeg op.

Op het moment dat je je spullen neerzet, zijn er een aantal mensen die op je producten duiken als paarden op de haverkist. Dit blijken dus mensen te zijn die echt geld willen verdienen op rommelmarkten. Ze proberen voor een appel en een ei gelijk het mooie spul te kapen om dat vervolgens zelf op hun eigen stand (nu of later) weer te verkopen tegen een aanzienlijk hogere prijs.

Ik zag hen echt met mooie producten als lego en playmobil lopen. Dingen die je later nergens op de markt meer tegen komt, of in een kraam van een handelaar.

Omdat we alles al op prijs hadden gesorteerd konden we niet worden overrompeld door deze mensen. Ik zag hen namelijk bij anderen de producten uit de dozen halen die men nog moest uitpakken, waarbij ze gelijk een bod deden. De mensen en vooral kinderen waren overdonderd en zeiden dan ja. Waarschijnlijk hadden ze er ook het dubbele voor kunnen krijgen.

Wij hadden alles dus mooi op prijs gesorteerd. Alles zat in grote bakken met daarin een A4 met de prijs. Dat bleek een goede zet. Mensen die twijfelden over een product en anders waarschijnlijk niet naar de prijs hadden gevraagd, namen nu op basis van de prijs de beslissing. Meestal positief.

Een ander voordeel van de prijs per stuk per bak, is dat we bijna geen discussie over de prijs hebben gehad. Maar drie mensen hebben over de prijs onderhandeld. Bij collega verkopers die mondeling de prijs gaven, werd veel vaker over de prijs onderhandeld. 

Van te voren maak je natuurlijk een inschatting van wat zal verkopen en wat niet. En natuurlijk zat ik er helemaal naast. We hadden een bak met oude defecte autootjes voor 10 cent per stuk. Ik had niet verwacht dat we daar veel van zouden verkopen…

Niets is minder waar. Gelijk de eerste klant kocht 12 autootjes voor 1,- en ook de tweede kocht wat uit die bak. Na een uurtje kwam er iemand die een bod deed op de gehele inhoud van de bak en alles heeft meegenomen. Nooit verwacht.

Ook de duurdere autootjes deden het prima. De houten puzzels, zo goed als nieuwe spelletjes en andere echt goede dingen daarentegen kregen weinig aandacht. Sterker nog. Er waren 2 bakken waar uit veel gekocht werd. Als ik een artikel uit een niet lopende bak voor dezelfde prijs in de wel lopende bak had gelegd, werd deze vaak wel snel verkocht.

Ik ben er nog niet achter waar dit door kwam. De locatie verschilde niet echt. De ene stond links op de stand en liep niet en de andere rechts en die liepen wel. Het maakte geen verschil van welke kant de mensen aan kwamen lopen. Ook hadden we geen verdringing door de buurstands.

Met medeverkopers heb ik ook over de producten gesproken. Ook zij gaven aan dat je hier vooraf geen pijl op kon trekken. Wat vandaag goed loopt hoeft het morgen niet goed te doen en andersom. Dus wat niet verkocht is, krijgt een herkansing.

Zo rond 12.00 uur begonnen de eersten al op te breken. De spoeling aan klanten werd toen ook behoorlijk dunner. Op dat moment ontstond er een voor mij nieuw fenomeen. De verkopers die vaker op rommelmarkten staan gingen om zich heen kijken om te zien of ze niet partijen voor een prikkie konden overnemen.

Anderen stonden bij de afvalcontainer. Wat je kwijt wilde kon je daar namelijk achter laten en de gemeente voerde het kosteloos af.

Wat de een niet interessant meer vindt, of omdat ze gewoon niet meer op de markt willen staan en daarom weg doen, is voor de ander nog handel. Niks mis mee lijkt me zo. Er zijn echter verkopers die het een ander niet gunnen iets te verdienen aan een artikel dat zij niet hebben kunnen verkopen. Voor de ogen van deze mensen gooien ze het kapot. Sommigen boden het eerst aan en gooiden het daarna kapot met de woorden: “Wil je dit hebben? ….. boem (kapot)… dan had je er net maar voor moeten betalen.” Ik vind dat werkelijk onvoorstelbaar.

Al met al was het dus een leerzame dag. Voor de jongens om geld te verdienen en om met geld om te gaan en voor mij om te zien wat de businessmogelijkheden van een rommelmarkt zijn. Er valt best een leuk extraatje op de rommelmarkt te verdienen.

Alles overziend hebben we nog niet besloten of we dit weer gaan doen. Wel heb ik een paar dingen bedacht die ik een volgende keer ga proberen als we er toch weer gaan staan. Over deze ideeën zal ik dan zeker bloggen als ik ze in de praktijk heb gebracht.

In ieder geval hebben we een leuke dag gehad waar we met plezier op terug kijken.

Plezier,

Bert

 

www.twitter.com/berttijhoff

 

P.S. Heb jij ook ervaring met verkopen op de rommelmarkt? Laat het me even weten, ik lees het graag. Andere reacties zijn uiteraard ook welkom.

Geplaatst in Plezier, ondernemen

4 Reacties

 1. Sander Goorden

  Prachtig verhaal Bert, je omschrijft het mooi! Een ook super hoe je ook deze kans weer aangrijpt om onderzoek te doen naar marketing en alles wat er mee te maken heeft.. ga zo door, ik lees je blog graag! :)

  Greets, Sander

 2. Marco Kruijshaar

  Leuk verhaal Bert.

  Trouwens, rommelmarkten zijn erg geschikt om met iedereen een praatje aan te knopen en een visite kaartje of flyer uit te delen.

  Leuke video’s

  Groet,
  Marco

 3. Bert Tijhoff

  Dank voor je reactie en je goede Marco!
  Plezier,
  Bert

 4. Bert Tijhoff

  Bedankt Sander,
  Leuk om samen zo’n analyse een keer te doen hè!
  Dolle Pret!
  Bert

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.