Bert Tijhoff
Plezier voor Mens en Dier
Home

Oogstfeest!

29 september, 2010 door Bert Tijhoff
Oogstfeest!

Sint Michael Oogstfeest pompoenen 150x150 Oogstfeest!Terwijl op school de draak door Sint Joris wordt verslagen (we vieren vandaag Sint Michael), zijn de vijfde en zesde aan het oogsten bij het Groene Spoor, de biologische boer van boer Jan en zijn mensen.

Elk jaar vieren we op de Vrije School Sint Michael. Het feest dat Sint Joris de draak verslaat en zo de bevolking red van een zware druk. Sint Michael is het die hem hierbij helpt.

Ik zie het als het leermoment waarop je mensen van dienst kunt zijn door je hulp aan te bieden. Dat doet de school ook door de hoogste klassen te laten helpen bij het oogsten van de pompoenen en winterwortelen op de biologische boerderij, Het Groene Spoor.

Het oogsten bij het Groene Spoor is al net zo’n traditie geworden als het verslaan van de draak. Het is prachtig om te zien hoe de kinderen er zin in hebben. Direct na de dag opening zijn we vertrokken richting Rossum om daar rond 9.30 uur aan de slag te gaan.

Bij aankomst op de boerderij worden we begroet door de erfhond die de vele aandacht helemaal niet erg vindt. Hij geniet er zichtbaar van. Dat doen de kinderen ook. Ze vliegen van hot naar her en ontdekken niet alleen de kastanjes, maar ook de kippen die nog met kuikens vrij rond lopen op het erf. Een aantal kinderen vindt zelfs nog ergens een verstopt ei!

Maar dan is het tijd voor actie. Er moet geoogst worden. We zullen gaan beginnen met het oogsten van de pompoenen om vervolgens ook nog de winterwortelen te helpen rooien. Als ik het veld met pompoenen zo zie, denk ik dat we hier wel even tijd voor nodig zullen hebben. Maar dat is een behoorlijke verkeerde inschatting.

Nadat boer Jan heeft uitgelegd hoe je een pompoen moet oogsten, begint klas 6 aan de ene kan en klas 5 aan de andere kant. Het is een ware race. De kinderen vliegen gewapend met een snoeischaar over het perceel, terwijl anderen de pompoenen rapen en over verzamelplekken maken. In no time zijn alle pompoenen geoogst.

Sint Michael Oogstfeest pompoenen oogsten 300x225 Oogstfeest!Ondertussen heeft boer Jan een paar hele grote kuubs kisten opgehaald. Maar omdat de trekker niet op het land kon komen, het land was nog te nat, moesten de pompoenen met de hand naar de rand van het land gebracht worden.

Met samenwerking kom je natuurlijk het verst. Daarom hebben we een treintje gemaakt en werden de pompoenen doorgegeven. Natuurlijk werd dat een beetje een wedstrijd tussen de twee teams om zo snel mogelijk de stapels weg te werken.

Even was er een onderbreking doordat een van de kinderen tot aan de rand van de laarzen in de blubber was weggezakt. Natuurlijk moest hij gered worden. En daarna de laarzen ook nog.

Al met al was met een uur het hele land leeg en de kistengevuld. En toen was het tijd voor de schaft. Drinken en meegebrachte cake en eigen consumpties.

Na de schaft waren de wortelen aan de beurt. Echter stonden die op een perceel zo’n 1,5 km afstand. Dat leverde waarschijnlijk het mooiste moment van de dag op voor velen. Sterker nog. Verschillende kinderen hadden hier zelfs naar uitgezien…

Sint Michael Oogstfeest wortelen rooien 300x225 Oogstfeest!We mochten mee met de trekker. Een hele speciale met voorop een bakgedeelte en een aanhanger. De groep was echter zo groot dat we in 2 keer moesten.

De wortelen moesten uit de grond getrokken worden en vervolgens moest het loof er af gedraaid worden en de wortelen in stapelkratten worden gedaan. Ook dat ging in een mooi tempo.

Er is vandaag veel werk verzet door iedereen. Boer Jan was erg tevreden en als waardering voor ieders inzet, mocht iedereen een grote winterwortel of een pompoen uitzoeken.

Met de laarzen vol blubber en met zwarte handen vol rouwrandjes gingen we terug naar school waar voor de zesde klas de kinderpostzegels wachten. De werkdag zat er dus nog niet op. Het werktempo zat er goed in. Daar zal de actie kinderpostzegel zeker ook de vruchten van plukken!

Het was een fantastische dag, wat nog eens versterkt werd door het mooie weer. De pompoenen zijn van het land. Sint Michael is gevierd! Op naar Sint Maarten!

Geplaatst in Persoonlijk

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.