Bert Tijhoff
Plezier voor Mens en Dier
Home

Oogstfeest!

29 september, 2010 door Bert Tijhoff
Oogstfeest!

Sint Michael Oogstfeest pompoenen 150x150 Oogstfeest!Terwijl op school de draak door Sint Joris wordt verslagen (we vieren vandaag Sint Michael), zijn de vijfde en zesde aan het oogsten bij het Groene Spoor, de biologische boer van boer Jan en zijn mensen.

Elk jaar vieren we op de Vrije School Sint Michael. Het feest dat Sint Joris de draak verslaat en zo de bevolking red van een zware druk. Sint Michael is het die hem hierbij helpt.

Ik zie het als het leermoment waarop je mensen van dienst kunt zijn door je hulp aan te bieden. Dat doet de school ook door de hoogste klassen te laten helpen bij het oogsten van de pompoenen en winterwortelen op de biologische boerderij, Het Groene Spoor.

Het oogsten bij het Groene Spoor is al net zo’n traditie geworden als het verslaan van de draak. Het is prachtig om te zien hoe de kinderen er zin in hebben. Direct na de dag opening zijn we vertrokken richting Rossum om daar rond 9.30 uur aan de slag te gaan.

Bij aankomst op de boerderij worden we begroet door de erfhond die de vele aandacht helemaal niet erg vindt. Hij geniet er zichtbaar van. Dat doen de kinderen ook. Ze vliegen van hot naar her en ontdekken niet alleen de kastanjes, maar ook de kippen die nog met kuikens vrij rond lopen op het erf. Een aantal kinderen vindt zelfs nog ergens een verstopt ei!

Maar dan is het tijd voor actie. Er moet geoogst worden. We zullen gaan beginnen met het oogsten van de pompoenen om vervolgens ook nog de winterwortelen te helpen rooien. Als ik het veld met pompoenen zo zie, denk ik dat we hier wel even tijd voor nodig zullen hebben. Maar dat is een behoorlijke verkeerde inschatting.

Nadat boer Jan heeft uitgelegd hoe je een pompoen moet oogsten, begint klas 6 aan de ene kan en klas 5 aan de andere kant. Het is een ware race. De kinderen vliegen gewapend met een snoeischaar over het perceel, terwijl anderen de pompoenen rapen en over verzamelplekken maken. In no time zijn alle pompoenen geoogst.

Sint Michael Oogstfeest pompoenen oogsten 300x225 Oogstfeest!Ondertussen heeft boer Jan een paar hele grote kuubs kisten opgehaald. Maar omdat de trekker niet op het land kon komen, het land was nog te nat, moesten de pompoenen met de hand naar de rand van het land gebracht worden.

Met samenwerking kom je natuurlijk het verst. Daarom hebben we een treintje gemaakt en werden de pompoenen doorgegeven. Natuurlijk werd dat een beetje een wedstrijd tussen de twee teams om zo snel mogelijk de stapels weg te werken.

Even was er een onderbreking doordat een van de kinderen tot aan de rand van de laarzen in de blubber was weggezakt. Natuurlijk moest hij gered worden. En daarna de laarzen ook nog.

Al met al was met een uur het hele land leeg en de kistengevuld. En toen was het tijd voor de schaft. Drinken en meegebrachte cake en eigen consumpties.

Na de schaft waren de wortelen aan de beurt. Echter stonden die op een perceel zo’n 1,5 km afstand. Dat leverde waarschijnlijk het mooiste moment van de dag op voor velen. Sterker nog. Verschillende kinderen hadden hier zelfs naar uitgezien…

Sint Michael Oogstfeest wortelen rooien 300x225 Oogstfeest!We mochten mee met de trekker. Een hele speciale met voorop een bakgedeelte en een aanhanger. De groep was echter zo groot dat we in 2 keer moesten.

De wortelen moesten uit de grond getrokken worden en vervolgens moest het loof er af gedraaid worden en de wortelen in stapelkratten worden gedaan. Ook dat ging in een mooi tempo.

Er is vandaag veel werk verzet door iedereen. Boer Jan was erg tevreden en als waardering voor ieders inzet, mocht iedereen een grote winterwortel of een pompoen uitzoeken.

Met de laarzen vol blubber en met zwarte handen vol rouwrandjes gingen we terug naar school waar voor de zesde klas de kinderpostzegels wachten. De werkdag zat er dus nog niet op. Het werktempo zat er goed in. Daar zal de actie kinderpostzegel zeker ook de vruchten van plukken!

Het was een fantastische dag, wat nog eens versterkt werd door het mooie weer. De pompoenen zijn van het land. Sint Michael is gevierd! Op naar Sint Maarten!

Geplaatst in Persoonlijk

10 Reacties

 1. 醫學美容 ORION擊退紅血管

  NEAUVIA,歐洲血統透明質酸,目前遍布於全世界56個國家,行政總部在瑞士,卻是源自於意大利的品牌。採用21世紀先進的技術,提取出前所未有的高純度透明質酸,迅速的在全球攻占市場,卓越的品質,領先的技術和平民的價位,已經逐漸的出現在大眾的視線裡,被越來越的人使用。NEAUVIA以系列分女性專用和男性專用,大中小分子以及唇部專用和私處專用,其中私處專用己經在國內一些比較大的整形機構普遍使用。素材提取無與倫比的純淨,運用嶄新PEG鏈結技術-更安全

 2. 醫學美容 抗老 cosmetic.wiki

  Dior 迪奧 【腮紅】聚焦光采亮妍盤的商品介紹 Dior 迪奧,腮紅,聚焦光采亮妍盤

 3. 淨膚

  溫和、綿密的泡沫能卸除彩妝,並富含舒緩的植物成分。

 4. 醫學美容 核糖 cosmetic.wiki

  LUCIDO-L 樂絲朵-L 商品一覽 UrCosme (@cosme TAIWAN) 找品牌 以UrCosme指數高至低排序第1頁 LUCIDO-L 樂絲朵-L 化妝品商品一覽,提供 LUCIDO-L 樂絲朵-L的產品列表,以UrCosme指數高至低排列,共24件,LUCIDO-L 樂絲朵-L的搜尋結果之第1頁

 5. 脂肪移植

  迅速恢復肌膚健康,解決所有肌膚問題,注入滿滿爽膚精萃液的面膜。

 6. 醫學美容 回春 cosmetic.wiki

  SUISSE PROGRAMME 葆麗美 【臉部保養系列】活膚更生面膜 Renewing Cream Mask的商品介紹 SUISSE PROGRAMME 葆麗美,臉部保養系列,活膚更生面膜 Renewing Cream Mask

 7. 醫學美容 大眼妝 cosmetic.wiki

  HIFU高能量聚焦超聲波 – 利時行Easy Hong Co. HIFU高能量聚焦超聲波 – 利時行Easy Hong Co.

 8. 醫學美容 獨家IELLIOS療程

  TULIP HIFU療程屬非侵入性及非手術的緊膚修身治療,獲歐盟CE、韓國KFDA、GMP、ISO9001、ISO13485等認證,安全可靠。 Tulip的DUAL HIFU精細技術,對面部和眼部治療特別有效;另外,TULIP FB有的13mm及7mm STAMP蓋印式治HIFU治療頭設計,眼、面以外部位,同時具「造身」效果。TULIP【DUAL HIFU高能量聚焦超聲波平台】【特點】- 非手術、非侵入性緊膚治療- 適用於任何膚色肌膚- 治療更精確、更安全- 備有7mm及13mm治療頭,可收緊腹部、臀部、手臂等鬆弛肌膚 【治療目的】- 緊緻肌膚- 提升輪廓- 減淡皺紋- 重塑輪廓線條- 嫩膚亮肌- 提升下垂眼部- 重塑身體線條 (用於7mm/13mm修身治療頭)- 重點減少脂肪細胞 (用於7mm/13mm修身治療頭)

 9. 醫學美容-水漾-免洗定型-cosmetic-wiki

  【保養】深層帶走髒污老廢角質還原潔淨蛋殼肌~Pretty CHOICE百媞 亮顏去角質按摩泥 @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 【保養】深層帶走髒污老廢角質還原潔淨蛋殼肌~Pretty CHOICE百媞 亮顏去角質按摩泥

 10. Football Solutions Women's Under-19 - Teams

  Derby secured their second consecutive Championship victory with a 1-0 success over 10-man Reading. Orlando Sa was sent off for appearing to head butt Derby defender Jason Shackell. Reading 0-1 Derby: Rams beat 10-man Royals as Tom Ince nets following Orlando Sa’s sending off for apparent headbutt 

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.