Bert Tijhoff
Plezier voor Mens en Dier
Home

De Gouden Marketing Formule!

3 augustus, 2009 door Bert Tijhoff
De Gouden Marketing Formule!

Heb jij net als ik de gewoonte om alle gelegenheden waar je komt te analyseren op hoe ze draaien? Ik wel. Als ik ergens kom, neem ik meestal even de tijd om naar hun marketingformule te kijken en te kijken hoe een bedrijf draait. Op mijn blog zul je dan ook vast nog wel eens vaker een bespreking gaan tegenkomen van een bedrijf of instantie die ik recentelijk heb bezocht.

Deze week bezochten wij het Verkeerspark Assen. Zij hebben een leuke formule gekozen die ik je in onderstaande video uit de doeken zal doen.

YouTube voorvertoningsafbeelding

In de video heb je gehoord dat Verkeerspark Assen gekozen heeft voor een All in One concept. Je betaalt feitelijk alleen de entreeprijs, waarna je van alle attracties gebruik kunt maken, waarbij de catering ook nog eens gratis is. Je kunt net zoveel kofffie, thee en limonade drinken als je wilt. Maar ook patat, kroket, frikadel, broodjes, soep, ijsjes en meer eten als je wilt.

Dat klinkt voor mij als consument ontzettend aantrekkelijk. En dat allemaal voor de prijs van nog net geen € 16,- per persoon. Feitelijk weet je van te voren wat je die dag kwijt zult zijn. Meer hoeft het niet te kosten.

Inderdaad, maar de eerste upsell werd ons al bij de kassa aangeboden en daar zei ik net zoals de meesten ja op. Ze vroegen namelijk of we voor de jongens ook een rijbewijs wilden hebben. Voor € 1,50 per stuk kregen we die mee.

Toch al € 3,- meer uitgegeven dan ik had verwacht en ik was nog niet eens binnen. Slimme zet van deze onderneming. Stel dat 100.000 mensen hier per jaar ja tegen zeggen, dan genereer je met 1 vraag toch € 150.000,- extra. Daar wil ik best een vraag voor stellen.

De tweede upsell was of ik extra kaartjes voor de kinder karts wilde hebben. Per entree kregen we er 1 ter waarde van € 1,50. Een mooie bonus. Maar als je vaker wilt, moet je dus voor deze ene attractie wel bij betalen.

Kan zo’n All in One concept er nu wel uit? Of is een lagere entree met verkoop van consumpties interessanter?

Zonder consumpties verwacht ik niet dat men meer dan € 10,- à € 11,- per persoon zou kunnen vragen. Om aan dezelfde omzet te komen, moet er gemiddeld € 5,- à € 6,- per persoon geconsumeerd worden. Of dat gemiddeld gehaald zal worden is maar de vraag. Een aantal mensen zal namelijk zijn eigen broodtrommel meenemen.

Maar stel dat het wel dezelfde omzet per klant zou opbrengen, dan is deze formule toch voordeliger en wel om de volgende redenen:

 • Door de grootschalige inkoop zijn de kosten van de producten laag en valt een schaalvoordeel te behalen.
 • Het personeel kan veel efficiënter worden ingezet.
 • Maar de allerbelangrijkste reden is wel dat je met deze formule veel meer bezoekers zult krijgen. De bezoeker weet wat hij kan verwachten. Hij krijgt als het ware een stukje financiële zekerheid.

Meer klanten betekent meer omzet en betekent in dit geval dus meer winst. Ik denk dat dit een gouden formule voor dit park is. Zeker zo lang er maar weinig andere parken zijn die deze formule toepassen.

Wij hebben ons in ieder geval kostelijk (kost ook in de betekenis van voeding) vermaakt.

Plezier,

Bert

P.S. Ik waardeer het zeer als je een reactie achterlaat. Mocht je zelf een leuke marketing formule hebben gezien, hoor ik het natuurlijk ook graag.

Geplaatst in ondernemen

4 Reacties

 1. Marco

  een leuk voorbeeld. Je ziet dit concept steeds vaker.

 2. Glenn Mulleners

  Als je erop let en er bij na gaat denken kom je erachter dat dit inderdaad een zeer mooie formule kan zijn =-)

  Zeker in tijden wanneer men meer financiële zekerheid wil kan dit concept het verschil maken tussen succesvol zijn of niet.

 3. wim Heylen

  Bedankt voor de interessante video. In tijden van crisis kan dit wel interessant zijn. Steeds meer mensen hebben internet en zoeken de prijs van het park op. Ze weten precies hoeveel ze betalen. aan het park gekomen vertelt die verkoper dat je nog een aantal dingen extra kunt krijgen mits een meerprijs, dit kan je natuurlijk als goede ouder niet weigeren. In de horeca sector zie je die all in one formulme ook steeds meer en die zaken(in België tochà zitten steeds goed vol.

  positieve groet

  Wim Heylen

 4. Fabienne

  Wauw Bert,

  Wat een toffe video! Goed dat je over dat soort dingen nadenkt en ervan geniet! Ik moet zeggen dat ook ik dit een geweldig concept vind! Zit al meteen te kijken of ik er een keertje met mijn oppaskindje heen kan gaan! ;)

  Dank je voor deze toffe info!

  Liefs,

  Fabienne

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.