Bert Tijhoff
Plezier voor Mens en Dier
Home

Tegeltjeswijsheid

16 november, 2009 door Bert Tijhoff
Tegeltjeswijsheid

Bij deze wil ik nog even kort terug komen op de blogpost over onze dierenarts met zijn bijzondere werkwijze. Naast de tegeltjeswijsheid:

“Beter Onwetenschappelijk Gezond, Dan Wetenschappelijk Ziek!”

hanteert hij ook de tegeltjeswijsheid:

“Verleng Mijn Leven, Niet Mijn Lijden!”

Dit klinkt simpel, maar volgens mij wordt aan dit laatste nogal eens voorbij gegaan. De medische wetenschap is tot heel veel in staat, maar of dit altijd ten goede komt aan de kwaliteit van leven, plaats ik mijn vraagtekens bij.

Een voorbeeld die deze tegeltjeswijsheid onderschrijft, heb ik zelf meegemaakt met mijn eerste grote dierenliefde. Mijn Anouk, een kruising van een Kuvaz en een Benner Sennen van net 7 jaar had keelkanker. Medicijnen hebben er toe bijgedragen dat het een hele lange tijd draagbaar voor haar was. Ze was goed te pas. We hebben nog 3 fijne maanden gehad.

Anouk 300x194 Tegeltjeswijsheid

De Kerst van 1993 was echt de zwaarste die ik ooit heb meegemaakt. Het was duidelijk dat het rekken van het leven, wat medisch heel goed mogelijk was, tot lijden zou leiden. Op de ochtend van 27 december hebben we de veearts gebeld. Hij kwam binnen een half uur. En hetgeen toen gebeurde onderschrijft deze tegeltjeswijsheid volledig.

Onze Anouk die normaal een hekel had aan de veearts, begroette hem, liep nog een keer langs de familie, ging liggen en keek op ons aan met een blik van “het is goed geweest zo” en vervolgens keek ze de veearts aan met en blik van “ga je gang, het is goed”. Ze is vervolgens rustig ingeslapen.

Definitief afscheid nemen doet pijn. Dat willen we zo lang mogelijk uitstellen. In geval van ziekte zijn er medisch vaak veel oplossingen om de pijn van het afscheid nemen uit te stellen. Maar weten dat het afscheid toch gaat komen doet ook pijn. 27 december 1993 was een moeilijke dag, maar de dagen er voor eigenlijk nog meer. Het feit dat Anouk rustig is ingeslapen en het zelf accepteerde leerde mij al vroeg dat je leven niet ten koste van kwaliteit moet verlengen en zeker niet het lijden moet verlengen.

Ik heb een fantastische hond aan Anouk gehad aan wie ik nog vaak met veel plezier terug denk. Ik had al de fun die wij samen hebben gehad voor geen goud willen missen. Dat geldt ook voor de 3 honden die nu in mijn leven zijn. Ik weet dat ik een keer afscheid van ze zal moeten nemen. Maar de lol en het plezier dat we samen hebben weegt daar ruimschoots tegen op.

Plezier,
Bert

P.S. Heb jij ook een grote dierenliefde waarover je graag iets kwijt wilt, ik lees het graag hieronder.

Geplaatst in Dier, Gezondheid

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.