Bert Tijhoff
Plezier voor Mens en Dier
Home

Hoe Gezond Is De Codex Alimentarius?

15 december, 2009 door Bert Tijhoff
Hoe Gezond Is De Codex Alimentarius?

Heb jij wel eens van de Codex Alimentarius gehoord of gelezen? Ik wist hier tot voor kort niets van. Maar nu ik me wat meer verdiept heb hoe ik mijn gezondheid verder kan verbeteren, kwam ik ook de Codex Alimentarius tegen.

De Codex Alimentarius is een internationale organisatie die richtlijnen opstelt over hoe ons voedsel in elkaar zou moeten zitten. Met als doel voedselveiligheid.

Dat klinkt goed toch? Absoluut. Maar helaas hoor ik nu van diverse kanten dat men dreigt door te slaan in hun beperkingen, waardoor alleen nog maar gepatenteerde producten straks mogen worden verkocht. Dat betekent dat veel natuurlijke producten, die niet te patenteren zijn, niet meer verkocht mogen gaan worden op den duur. Terwijl hier toch juist de basis ligt van onze voeding.

Per 31 december 2009 zal een nieuwe richtlijn in werking treden die inhoudt dat ons voedsel, maar ook geneesmiddelen en dergelijk, steeds minder uit biologisch/natuurlijke ingrediƫnten mag bestaan, en steeds meer van allerlei chemische supplementen moet bevatten.

Google maar eens op Codex Alimentarius en verbaas je net als ik dat dit onderwerp niet uitgebreider op de politieke agenda heeft gestaan of in de pers is behandeld. De meningen lopen namelijk nog al sterk uiteen.

De Codex Alimentarius commissie zegt (vrij vertaald) dat biologisch voedsel gemeden moet worden. Anderen stellen dat het in het voordeel van de grote farmaceuten is als de bevolking niet al te gezond zou worden…

Punt is dat het bewuste besluit zonder meer genomen wordt, tenzij 1 miljoen mensen in Europa een petitie tekenen dat er eerst een bredere dialoog gevoerd moet worden. Wat je er ook van vindt, en wat er ook precies van waar is, een dergelijk verstrekkend besluit over de samenstelling van ons voedsel zou niet zomaar buiten jouw en mij (de burgers) om genomen mogen worden.

Ben je het met me eens dat zo’n mogelijk ingrijpend besluit, waar nog heel veel vragen over zijn en dat zo maar via een achterdeur lijkt te worden ingevoerd, meer politieke en maatschappelijke aandacht verdiend, overweeg dan ook de petitie van Eliant te tekenen door op de Nederlandse vlag te klikken en je digitale handtekening achter te laten. Eliant is het die de discussie aan willen zwengelen.

Gezondheid!

Bert Tijhoff

Geplaatst in Gezondheid

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.