Bert Tijhoff
Plezier voor Mens en Dier
Home

Gezonde Voeding!

9 april, 2010 door Bert Tijhoff
Gezonde Voeding!

In de loop der jaren heb ik mijn visie over gezonde voeding behoorlijk bij moeten stellen. Ook ik ben groot geworden met “Melk is goed voor elk!” en “Brood, daar zit wat in!”. Maar door voortschrijdend inzicht ben ik daar toch wat genuanceerder over gaan denken.

Tijdens mijn studie aan de Landbouw Hogeschool leerden wij veel over het verbouwen van gewassen tot het voeden van dieren. Wat wij leerden was hoe je dit zo efficiënt mogelijk kon doen. Erg interessant, maar het riep wel gelijk de vraag op of dit ook wel zo gezond is.

De hedendaagse landbouw probeert zo “efficiënt” mogelijk haar producten te produceren, zodat de consument goedkoop kan eten. Dat wat “levensmiddelen” genoemd wordt, is nog nooit zo goedkoop geweest. In de jaren 60 werd nog gemiddeld zo’n 30 tot 40% van het inkomen besteed aan levensmiddelen. Nu ligt dat rond de 10 tot 15%.

Als je je daarbij realiseert dat van het bedrag dat wij aan voeding uitgeven een heel groot deel bij de winkel en tussenhandel terecht komt, begrijp je dat de agrariërs maar bar weinig voor hun producten ontvangen. De efficiëntie moet dus nog verder omhoog, met als gevolg een nog hogere productie per hectare, meer biggen per zeug en meer liters melk per koe.

Dit kun je alleen maar realiseren door gebruik te maken van technieken die op de lange termijn juist voor problemen zullen zorgen. In de huidige akkerbouw wordt nog maar gestuurd op 11 elementen, waarvan stikstof, fosfaat en kalium de belangrijkste zijn. Men kijkt hoeveel gewicht men van een hectare kan halen en niet wat de voedingswaarde is. In de veehouderij wordt gebruikt gemaakt van zo goedkoop mogelijke grondstoffen, die van all over de wereld  worden aangevoerd.

Het gevolg is dat wij op andere plekken op de aarde roofbouw plegen en hier met een overschot komen te zitten. Onze landbouw is namelijk helemaal nog niet zo efficiënt. Veel van de aangevoerde mineralen komen namelijk niet in de planten en dieren terecht, maar in het milieu, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Naast het overmatig gebruik van mineralen wordt er ook heel snel gegrepen naar chemische middelen ter bestrijding van ziektes. Ook het gebruik van antibiotica is aanzienlijk. Het zijn allemaal noodgrepen die tijdelijk een oplossing lijken, maar op de lange termijn het probleem alleen maar groter maken.

Tot overmaat van ramp weten de grote jongens als Monsanto het ook nog voor elkaar te krijgen om genetisch gemanipuleerde planten op de markt te brengen. Dit onder het mom van een lager gebruik van chemische middelen ter bestrijding van ziekten en onkruid. De praktijk blijkt echter anders. Het gebruik neemt niet af, maar de afhankelijkheid aan deze grote jongens neemt toe. Maar erger is nog dat nooit is onderzocht wat het gevolg voor de gezondheid op de lange termijn kan zijn. Er zijn diverse onderzoeken die er op duiden dat dit wel eens schadelijk zou kunnen zijn, maar dat weten ze op de een of andere manier toch steeds weer van tafel te krijgen.

De Gezondheidsraad die eigenlijk het voorzorgsprincipe zou moeten hanteren (zo lang niet duidelijk is wat de gevolgen voor de gezondheid op de korte, midden en lange termijn zijn, deze nieuwe producten niet toestaan), stelt zich doodleuk op het principe dat zo lang niet bewezen is dat het product schadelijk is, het als onschadelijk mag worden beschouwd…

Volledig absurd natuurlijk. Stel nu dat over 5 of 10 jaar blijkt dat het toch schadelijk is, dan zijn de gevolgen toch niet meer te overzien! Deze producten zijn dan al volledig geïntegreerd in het systeem. Er is dan geen weg terug meer. En de grote jongens zijn ingedekt, omdat ze toestemming hadden.

Maar wat heeft dat nu met gezonde voeding te maken?

Alles! Het gevolg van de sturing op productie heeft een verarming van het product tot gevolg. Dit naast de al genoemde milieuproblemen. De geleverde producten zijn kwalitatief niet meer zoals ze 30 of 40 jaar geleden waren. Chemisch analytisch zijn ze nog steeds redelijk vergelijkbaar, maar als je kijkt naar de sporenelementen en de levensenergie, dan zijn ze niet meer te vergelijken. Wat dit aangaat hebben we met arme producten te maken.

Dat is dus de basis van onze voeding. Maar het kan nog erger! (De oplossing komt straks). De meeste mensen houden van gemak en kiezen voor bewerkte kant en klare of snel klare producten. De industrie heeft dit “gemaksfood” voor ons geproduceerd en probeert ons via reclames ook nog te doen geloven dat dit uitermate gezond is. Sterker nog de industrie heeft een dusdanige sterke lobby dat deze “voeding” straks het stempel veilig krijgt omdat het geproduceerd is volgens bepaalde vaststaande procedures en daarmee controleerbaar. Dit stempel zegt niets over de feitelijke voedingswaarde als het gaat om levensenergie.

Bij het fabriceren van “gemaksfood” worden technieken en hulpstoffen (denk bijvoorbeeld aan de e-stoffen, onnodig gebruik van suikers, etc.) gebruikt die in mijn ogen schadelijk zijn voor de gezondheid. Je merkt dit echter niet direct. Het zijn “sluipmoordenaars”! Deze gifstoffen stapelen zich op in het lichaam en kunnen naar verloop van tijd, op het moment dat je immuunsysteem ze niet meer aankan, de druppel zijn die de emmer doet overlopen en diverse gevolgen hebben.

Ik stoel deze mening op mijn ervaringen met huisdieren en dan met name honden. Vijf jaar geleden kregen wij onze Sendy. Omdat ik voor ons zelf bewuste keuzes in de voeding maakte, wilden we dat voor de hond ook. Maar wat is nu gezonde diervoeding. Ik ben toen opzoek gegaan naar een gezonde hondenbrokken en kwam tijdens mijn speurtocht tot ontluisterende ontdekkingen…

In de meeste diervoedingsproducten worden producten en additieven gestopt, die zelf voor menselijke consumptie niet zijn toegestaan. Gevolg is dat het punt waar de “sluipmoordernaar” toeslaat eerder ligt dan bij de mens. Dat wordt nog eens geholpen door het sneller groei en verteringsproces van bijvoorbeeld de hond.

Het lichaam zal altijd haar best doen om zich van giftige stoffen te ontdoen. Normaal gesproken verloopt dit via de organen. Maar als de organen het niet meer bol kunnen werken, gaat de huid als extra orgaan optreden. Bij de hond zie je dit bijvoorbeeld in het jaar door verharen, terwijl dit eigenlijk maar 2 keer per jaar gedurende 2 weken hoort plaats te vinden. Andere verschijnselen zijn jeuk, rode bultjes of plekjes, tot volledige kaalheid.

Mijn huidige voedingleverancier liet mij zien dat met de juiste voeding, dus zonder aller rotzooi, je 90% van deze problemen kunt oplossen. Tevens maakte hij mij duidelijk dat wanneer de problemen niet worden opgelost en de voeding dus niet wordt verbeterd, de problemen zullen verergeren en je andere ernstigere ziektes zult gaan krijgen.

Deze gegevens waren voor mij een belangrijke reden om ook zelf gezond voer aan te gaan bieden. In de afgelopen jaren heb ik diverse probleem gevallen mogen helpen door ze (in samenspraak met de voedingsdeskundige van mijn leverancier) een aangepast dieet voor te schrijven. De meeste problemen waren binnen 2 tot 3 maand opgelost. Zelfs honden met suikerziekte en nierproblemen bleken door aangepaste voeding aanzienlijk op te knappen of konden zelfs geheel van de medicijnen af.

De oplossing is er!

Stap 1. Natuurlijke producten.

Gelukkig is de oplossing nog steeds voor handen. Te beginnen met natuurlijke producten. Dit zijn producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Met dit als uitgangspunt kun je in de supermarkt snel winkelen. Alleen de versafdeling behoef je maar te bezoeken. Als je natuurlijke producten als basis neemt, dan is al een heel groot deel van het probleem getackeld. Blijft het feit dat tijdens de productie nog steeds gebruik gemaakt wordt van veel chemische middelen, groeibevorderaars, overzeese grondstoffen, antibiotica, etc. Natuurlijk vind je de residuen van deze stoffen in de producten terug. Op de lange termijn kunnen die nog steeds hetzelfde effect tot gevolg hebben.

Stap 2. Biologisch producten

Om ook dat probleem te tackelen biedt de biologische landbouw de oplossing. Zij maken namelijk geen gebruik van al deze stoffen. De biologische landbouw gaat uit van een holistische (totaal) benadering. In plaats van een product zo snel mogelijk te laten groeien door te sturen op een aantal groeibepalende elementen, gaat de biologische landbouw uit van het gezond houden van de bodem.

Een gezonde bodem levert een gezond product. De opbrengsten zijn daardoor wel lager, maar dat geldt ook voor de ziektedruk. De onkruidbestrijding is niet chemisch, maar mechanisch. Dit alles maakt de biologische landbouw bewerkelijker. Dit in combinatie met de lagere productie verklaard gelijk voor een groot deel waarom de producten ook duurder zijn.

Maar ook door de relatief hoge kosten voor transport en tussenhandel, gaat de prijs nog verder omhoog. De prijs kan nog zeker 20% dalen, wanneer meer mensen voor biologisch gaan kiezen. Hierdoor zullen de overhead kosten dalen. Bij winkels als de Lidl en Aldi zie je dit al. Hier liggen ook al biologische producten die niet veel duurder meer zijn dan gangbare producten.

Stap 3. Weg met ziekmakende producten

Op zoek naar gezonde voeding ontdekte ik ook steeds meer over de negatieve effecten van bepaalde voedingsmiddelen.

Zo blijkt koffie enorm vochtafdrijvend te zijn. Dit nog even los van de cafeïne. Wanneer wordt het meeste koffie gedronken? ’s Ochtends! Juist het moment wanneer de mens het meest vocht nodig heeft na een nacht van veel zweten. Het is beter te beginnen met een of twee glazen water. Ik ontdekte dat ik me daar veel beter bij voelde. Vervolgens heb ik koffie of diverse andere reden helemaal in de ban gedaan.

Suiker hoort ook niet thuis in onze dagelijkse voeding. Op een feestdag in een lekkernij is prima, maar niet dagelijks. Hoe meer de suikers geraffineerd zijn, hoe groter de gevolgen. Voor de vertering blijken namelijk de benodigde hulpstoffen te ontbreken en die worden vervolgens aan ons lichaam ontrokken.  Suiker pleegt dus feitelijk roofbouw. En als je denkt dat je eigenlijk geen zoetigheid eet, zul je verbaasd staan waar overal suiker in verwerkt is. Tot in de gekookte ham aan toe. Waarom? Omdat het goed vocht vasthoudt en de houdbaarheid verlengd! Alleen al over de negatieve effecten van suiker zijn boeken vol geschreven. Het voert te ver om dat nu allemaal te behandelen. Maar mij is wel duidelijk geworden dat suiker een heel belangrijke rol speelt bij alle welvaartziektes.

Wil je toch graag iets zoetigs of zoeten, dan raad ik je aan voor fructose of ongeraffineerde rietsuiker te kiezen. Chemische stoffen als aspartaam blijken nog ernstigere gevolgen te kunnen hebben en zijn dus zeker niet de oplossing.

Varkensvlees is ook van mijn bod verdwenen. Ik ontdekte namelijk dat varkens niet kunnen zweten. Zij houden dus alle gifstoffen die de organen niet af kunnen voeren binnen. Als je je realiseert wat een varken allemaal te eten krijgt… Dit nog even los van de levensomstandigheden van de huidige bio-industrie. In mijn ogen wordt het dierwelzijn geweld aangedaan en zijn de dieren niet gelukkig. Ook deze kwaliteit vind je naar mijn mening in het product terug.

Ik ben zelf werkzaam geweest in de veehouderij, maar kan dit niet meer voor mij zelf verantwoorden. Dit is in mijn ogen geen zorg dragen voor de schepping.

Stap 4. De juiste Combinatie van voedingsstoffen

Ik dacht dat ik een aardig beeld had van gezonde voeding, maar je kunt nog altijd van anderen leren. Zo kwam ik augustus 2009 op een seminar terecht waar vertelt werd over wat bepaalde voedingsstoffen in je lichaam doen en wat voor effect ze bijvoorbeeld hebben op je hormoonhuishouding. En dan met name je insuline huishouding. Vooral een overmaat aan koolhydraten gaan je lichaam op de lange termijn frustreren met zelfs mogelijk suikerziekte tot gevolg.

Het blijkt dat wij relatief veel te veel koolhydraten eten. Zeker wanneer je je realiseert dat wij tegenwoordig veel minder lichamelijke arbeid verzetten dan de generaties voor ons. Daar komt nog eens bij dat we ook nog eens beschikken over diverse tussendoortjes.

Maar ook de vertering van koolhydraten en eiwitten tegelijk blijkt voor het lichaam veel zwaarder te zijn dan gescheiden.

Met die kennis ben ik vervolgens een low carb dieet gaan volgen. Dit betekent dus heel weinig koolhydraten. Het brood is uit mijn voeding verdwenen als ook de aardappels en rijst. Deze laatsten eet ik nog maximaal twee keer per week.

De ochtend start ik nu met gewokte groenten. Soms met wat vlees, maar vaak ook niet. Het middag eten bestaat meestal uit een lekkere salade en de avondmaaltijd uit groente en vlees of vis. Tussen door drink ik een lekker smooty, eet ik wat fruit en ook een handje noten of gedroogde vruchten.

Sinds ik dat doe voel ik me veel fitter, ben ik van het probleem af dat wanneer ik te laat at, mijn ingewanden op de kop stonden en ben ik deze winter niet ziek en nauwelijks verkouden geweest. Dat laatste was ik de jaren er voor altijd heel erg. Bijkomend voordeel is dat ik ook nog eens 12 kg ben afgevallen!

Afgelopen Pasen heb ik met permissie “gezondigd”. Ik mocht van mij zelf genieten van alle lekkernijen. En dat heb ik ook gedaan. Ik voelde me echter behoorlijk in mijn energie onderuit gaan en het kost een paar dagen om weer op niveau te komen.

Stap 5. …?!

Mijn ontdekkingsreis is nog niet ten einde. Ik heb mezelf tot doel gesteld om minimaal 120 in goede gezondheid te worden. Daarom blijf ik me verder verdiepen in gezonde voeding. Het volgende waar ik me in ga verdiepen is de verhouding tussen zuur en basisch vormende voedingsmiddelen. Naar ik gelezen heb, wordt een lichaam met de juiste pH niet ziek. Hier wil ik uiteraard meer van weten.

Eet smakelijk!

Weet je wat nu het aller mooiste is. Ik eet lekkerder dan ooit te voren. Natuurlijke, biologische, zelf geteelde producten smaken veel voller dan opgepepte producten. Smaakpanels beweren het tegendeel. Maar ik heb zelf ondervonden dat je de verschillen niet altijd direct proeft. Je smaakpapillen moeten zich eerst herstellen. Als je na verloop eens terugvalt naar andere producten ervaar je het verschil des te meer.

Eet smakelijk!

Bert Tijhoff

Geplaatst in Dier, Gezondheid

88 Reacties

 1. Rafael

  goeie tips, heb je nog meer van deze advies?

 2. Griëtte

  Fantastich Bert !
  Jouw informatie doet er toe.
  Ik hoop dat het veel wordt gelezen en het ter harte wordt genomen, zodat er héél spoedig daadwerkelijk gezonde veranderingen komen!!!

 3. Jonathan

  Geweldige blog. Ben weer tot heel veel nieuwe inzichten gekomen. Bedankt :D !

 4. buy_cialis

  Hello!
  buy viagra generic , buy cialis ,

 5. pharmacy

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 6. cialis_sale

  Fckin amazing things here. Im very glad to see your post. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 7. sildenafil_online

  Appreciate you sharing, great blog post.Thanks Again. Really Cool.

 8. Smithk340

  Outstanding post, I conceive people should acquire a lot from this web blog its rattling user genial. So much superb info on here decedaeeadekadeg

 9. Smithe59

  Hello, I desire to subscribe for this blog to obtain most recent updates, thus where can i do it please help. aegccdbdgdkeeeke

 10. order_via_gra

  Thanks so much for the article.Much thanks again. Great.

 11. Smithg331

  Enjoyed examining this, very good stuff, thankyou. Talk sense to a fool and he calls you foolish. by Euripides. ecekbddkcebdebgb

 12. via_gra

  Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 13. buy_cialis

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided shiny transparent concept

 14. via_gra

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone the content!

 15. generic

  I do consider all the ideas you’ve presented on your post. They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are very brief for novices. May just you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 16. Smithe14

  I usually do not drop a comment, but I read a few edkackdkfegekedk

 17. cheap_cialis

  Really appreciate you sharing this post.Thanks Again. Really Great.

 18. online

  Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 19. online

  There is visibly a bunch to realize about this. I consider you made various good points in features also.

 20. for

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 21. Smitha265

  Nice post. I study one thing more difficult on completely different blogs everyday. abbagbagdeeggfdd

 22. cialis_online

  Enjoyed studying this, very good stuff, regards . A man may learn wisdom even from a foe. by Aristophanes.

 23. Smitha60

  I simply couldn’t depart your web site prior to suggesting that I actually loved the usual info a person supply for your guests? Is gonna be again continuously in order to check up on new posts. ebaeekdkebdkfedg

 24. Smithg24

  It’s a mammoth playground built of mountains, hills, lakes, rivers, valleys, woodlands,and beaches. bkddeedeebdbcegd

 25. Smithd707

  you’re truly a just right webmaster. The site loading speed is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed a magnificent task in this subject! deagfaddkkbaafce

 26. Smithe974

  Purchase Generic Bactrim 800mg Without Prescription in Arlington kdegcbaekdcdedbk

 27. fast

  It’s very straightforward to find out any topic on net as compared to textbooks, as I found this article at this site.

 28. online

  I really enjoy the article post. Cool.

 29. purchase_cialis

  Hello!
  purchase cialis , cheap generic viagra fast delivery , cialis fast delivery ,

 30. for

  I actually got into this post. I located it to be fascinating and loaded with exclusive points of interest. I like to read material that makes me believe. Thank you for writing this fantastic content.

 31. cialis_price

  It is actually a nice and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 32. for

  It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 33. online

  what are some superior and in demand websites for blogs? ?? .

 34. for

  I like what you guys tend to be up too. Such clever work and coverage! Keep up the very good works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

 35. super

  Hello!
  viagra professional , cialis super active ,

 36. super

  Howdy very nice web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionallyI am glad to search out so many helpful info here in the put up, we want develop more techniques in this regard, thanks for sharing.

 37. without

  Beneficial Location Hi gentleman the following transpire a number of web page link with the aim of represses information that will a person may possibly acquire positive yourselves. The Significance Verifying away from home.

 38. Michael

  I was very pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time for this fantastic read!!

 39. Smithe466

  Thank you for another informative website. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information. baadcdcbfkeafbbe

 40. William

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 41. Smithf132

  Hello, always i used to check blog posts here in the early hours in the daylight, ecddfcgdffeabeak

 42. at

  I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, its rare to see a great blog like this one nowadays

 43. of

  Spot lets start off perform on this writeup, I seriously consider this astounding internet site needs much more consideration. Ill apt to become once again to find out to read considerably a lot more, thank you that information.

 44. Paul

  Hey would you mind letting me know which web host you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!

 45. Michael

  While think this kind of Real estate property industry hope against hope turn back in the positive course? Or maybe can it be at a standstill very young to tell? We’re glimpse many terracing property foreclosures modish

 46. generic

  It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 47. without

  I am really enjoying the themedesign of your blog. Do you ever run into any browser compatibility problems? A handful of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any advice to help fix this issue?

 48. overnight

  Hello!
  cialis overnight shipping usa pharmacy , viagra jokes ,

 49. credit

  Hello!
  no credit check payday loan lenders only , payday loan in greeley ,

 50. online_drugstore

  Hello!
  online drugstore , proofreading services ,

 51. Thomas

  what are some superior and in demand websites for blogs? ?? .

 52. cheap_cialis

  Dorothy Oh Author: –> cheap cialis For Women Reviews: Should You Try It?

 53. custom

  Outstanding post, I conceive people should acquire a lot from this web blog its rattling user genial. So much superb info on here

 54. Charles

  I need to input, like a bunch at the same time as I hadn’t the benefit of examining everything you had to declare, I couldnt rally round on the contrary elude draw your attention before long. The as if you needed an excellent grasp on the subject

 55. acheter

  Your style is really unique compared to other folks I’ve read stuff from.

 56. wiki

  Hello!
  cialis wiki fr ,

 57. Paul

  I would definitely not recommend these as ways to break the ice however.

 58. Charles

  It is also possible that Zynga’s chosen advertising network is to blame if we

 59. John

  I really like your writing style, good information, thankyou for posting D.

 60. generic

  Definitely, what a fantastic website and informative posts, I definitely will bookmark your blog.All the Best!

 61. el

  Heya im for the first time here. I discovered this board and I to uncover It truly helpful &amp it helped me out a whole lot. I hope to supply something back and aid other people such as you helped me.

 62. Paul

  reverse lookup cell phone free Your positions constantly have a decent amount of really

 63. Thomas

  Enjoyed studying this, very good stuff, regards . A man may learn wisdom even from a foe. by Aristophanes.

 64. Paul

  In fact when someone doesnt understand then its up to other visitors that they will help, so here it takes place.

 65. sam

  Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done.

 66. Smithd816

  Just wanna remark on couple of general issues, The web site style is perfect, the subject matter is rattling excellent fagfcfgdeecegecf

 67. William

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way Ill be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 68. Smithb88

  I do trust all of the ideas you’ve presented in your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very short for beginners. May just you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post. cgakeckagagkeaee

 69. payday_loans

  Hello!
  fast payday loans , generic viagra , payday loans ,

 70. cialis_generic

  Hello!
  loans for bad credit , cialis generic , generic cialis ,

 71. James

  Wonderful site. Plenty of useful info here. I’m sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat!

 72. James

  Fantastic website. A lot of useful information here. I’m sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you in your sweat!

 73. James

  Thanks for any other informative web site. Where else may just I get that kind of information written in such an ideal way? I have a mission that I am just now operating on, and I have been on the look out for such information.

 74. 20

  Vitamin a up way lilly cialis 20 mg online for this shampoo.

 75. e

  Do you want to find out which Generic cialis e coumadin medication works best for you?

 76. James

  Hi there, I found your web site by the use of Google while searching for a similar matter, your site came up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 77. Wealth Link Credit 富通信貸 » 富通資本策劃有限公司

  全面提供樓宇按揭貸款計劃及優惠,不限物業種類及樓齡,免收入証明及繁複的審查程序。 極具透明度及彈性. 24小時批核. 法例認可放債人機構.一按、二按、轉按、加按?無任歡迎 上市公司經營,信心保證,立即申請! 度身訂做借貸計劃.

 78. 美白修護系列

  個人強烈建議:看美容醫學時請認明『衛福部部立專科證書』。它一定會寫:中華民國XXXX專科醫師,署名是中華民國衛生福利部,這是官方認證的字樣,也是醫療安全最基本的要求,如果沒有,或有但不相關,那就要小心自求多福了。探討醫美亂象背景原因,說明醫美醫師、衛服部、部定專科醫師、醫美亂象、時尚診所、整形醫師、整形外科醫師、整形外科診所、衛福部醫事查詢系統等相關議題。衛福部頒的專科醫師證書,衛福部、衛福部、衛福部,很重要所以講三次!

 79. 醫學美容 持之以恆 cosmetic.wiki

  Chloé 【香水系列】Les Mini Chloé小小白玫瑰女性淡香水的商品介紹 UrCosme (@cosme TAIWAN) 商品資訊 Chloé,香水系列,Les Mini Chloé小小白玫瑰女性淡香水

 80. 醫學美容 SPECTRA 1064 激光美白

  NEAUVIA,歐洲血統透明質酸,目前遍布於全世界56個國家,行政總部在瑞士,卻是源自於意大利的品牌。採用21世紀先進的技術,提取出前所未有的高純度透明質酸,迅速的在全球攻占市場,卓越的品質,領先的技術和平民的價位,已經逐漸的出現在大眾的視線裡,被越來越的人使用。NEAUVIA以系列分女性專用和男性專用,大中小分子以及唇部專用和私處專用,其中私處專用己經在國內一些比較大的整形機構普遍使用。素材提取無與倫比的純淨,運用嶄新PEG鏈結技術-更安全

 81. 醫學美容 打針 cosmetic.wiki

  NEOGEN DERMALOGY 【皮脂毛孔調理系列】高緊緻毛孔淨膚化妝水的商品介紹 NEOGEN DERMALOGY,皮脂毛孔調理系列,高緊緻毛孔淨膚化妝水

 82. 永久保養

  完美的尺寸結合柔軟的錐形刷頭,能搭配粉狀腮紅使用,採用抗菌科技。

 83. 醫學美容 淨肌 cosmetic.wiki

  創造胭脂神話 Marie Claire (HK) Edition NARS於1994年憑藉經典唇膏起家,創辦人François Nars至今成為世界上最有影響力的形象設計師之一;他於1999年推出Orgasm Blush,至今仍堪稱胭脂產品之中的最高權威,並屢獲獎項

 84. 凍齡

  改善肌膚保濕,並能長時間保持充足水分,促進具彈性和充分滋潤的水嫩肌膚。 中性肌膚使用

 85. 醫學美容 槍 cosmetic.wiki

  Snow White 白雪 【頭髮】乳霜洗髮乳輕潤型的商品介紹 Snow White 白雪,頭髮,乳霜洗髮乳輕潤型

 86. 醫學美容-方便-雪膚屋-cosmetic-wiki

  韓國大創春季櫻花新品情報(內含價格、款式、圖片) @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 韓國大創春季櫻花新品情報(內含價格、款式、圖片)

 87. Football Solutions Tomáš Rosický (Arsenal FC) & Glenn Whelan (Stoke City FC)

  Everton have made an £8million offer for Nikola Vlasic at Hajduk Split but will face a rush to get his work permit application in place by 4pm on Thursday. That is the deadline for clubs ahead of closing. Everton make £8m bid for Hajduk Split star Nikola Vlasic but face race against time to submit work permit application

 88. futbol.run Kostas Chatzidimpas

  Manchester City are reportedly set to sign Brazil defender Lucio from Bayern Munich. Inter Milan boss Jose Mourinho is also interested in the solid centre-half. Manchester City winning fight with Inter Milan for Brazil defender Lucio

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.